Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme

ZEUS OP DE DAM

Een mythologische bull-ride. Bevecht oppergod Zeus en kom op voor Europa!
Comment

In de Griekse Mythologie werd de Godin Europa verleid door Zeus, de oppergod. Hij vermomde zich als stier, zwom met Europa op zijn rug naar een afgelegen eiland en vergreep zich daar aan haar.

In lijn met dit verhaal zal een beeld van Zeus verrijzen op de Dam in Amsterdam in de vorm van een rodeo stier. Voorbijgangers mogen op de rug van deze stier de eer van Europa verdedigen tegen haar agressor. De stier is opgesteld in een ‘tempel’ van LED schermen waarop bewegend beeld het event van context voorziet. Twee dagen lang krijgen het publiek op de Dam de kans om hun wens, droom, eis of beschimping voor Europa uit te spreken en letterlijk te bevechten. Hun spreuk zal op de schermen van de tempel rondom de stier te zien zijn. Gezeten op de rug van de stier moet iedere  ’strijder’  proberen zijn of haar spreuk, voor Europa zo lang mogelijk in de lucht te houden.

Zeus op de Dam, een mythologische bull ride, is een programma van Europe by People, the Future of Everyday Living. Europe by People is het culturele programma in het kader van het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie en kijkt naar de samenleving door de ogen van kunstenaars en vormgevers. Op zaterdag 18 en zondag 19 juni wil Europe by People vooral Amsterdammers het woord geven over Europa. www.europebypeople.nl. Deelnemende kunstenaars zijn de New Europeans en audiovisueel collectief Urbi et Orbi.

Langs de muur aan de Kattenburgerstraat in Amsterdam is de Godin Europa te zien. Domenique Himmelsbach de Vries en Charlie Adriaenssens van de New Europeans hebben een 6 meter hoge sculptuur van haar gebouwd. Op 17, 25 en 26 juni is het mogelijk om een wens, eis of offer te doen en in gesprek te gaan met de bedenkers van het project. Zie voor alle activiteiten http://europebypeople.nl/calendar/theme/the-wall/

 

Goddes bij The Wall

Goddes bij The Wall