Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme

Succesvol EU2016 Art & Design Programma

“We moeten véél meer lef tonen, meer verbeeldingskracht, meer eigenaarschap, meer samenwerking en meer daadkracht. Met al ons creatief vermogen de handen in een slaan en dingen gewoon anders gaan doen!”
Comment

Met meer dan 1000 concerten, lezingen, (film)voorstellingen, installaties, exposities, rondleidingen, werkplaatsen en workshops heeft het officiële Arts & Design programma Europe by People van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie ruim 250.000 deelnemers en bezoekers getrokken in Nederland en België. Publiekstrekkers en hoogtepunten waren de experimentele duurzame stad FabCity op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam, de theatervoorstelling In Search of Europe van Lucas de Man, de continu wisselende expo The Wall aan de monumentale muur van het officiële vergaderterrein aan de Kattenburgerstraat en de tentoonstellingen in Bozar in Brussel. Ook online had Europe by People actieve communities met een bereik van ruim 1.500.000 volgers.

Cultureel intendanten Marjo van Schaik, Egbert Fransen en Frans de Vries:

Geweldig dat zo veel mensen hebben deelgenomen en meegewerkt aan Europe by People. Maar ook dat er zo veel nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan die na dit half jaar een vervolg krijgen. Dat laatste was voor ons echt een belangrijke drijfveer.

Zo wordt FabCity in verschillende gedaanten voortgezet en gaan de New Europeans – een groep jonge kunstenaars en designers uit heel Europa – door met hun online platform. De installatie van XML/BEY in het Justus Lipsius gebouw in Brussel wordt verlengd en veel makers zijn uitgenodigd om op andere plekken te spelen of hun projecten elders te tonen. 

Het cultureel intendantschap sluit graag af met een hartenkreet die door veel van de deelnemende kunstenaars, makers, studenten, wetenschappers, start-ups, ondernemers, politici, ambtenaren en buurtbewoners op steeds andere wijze is verwoord en als volgt is samen te vatten:

We moeten véél meer lef tonen, meer verbeeldingskracht, meer eigenaarschap, meer samenwerking en meer daadkracht. Met al ons creatief vermogen de handen in een slaan en dingen gewoon anders gaan doen!

De programmaonderdelen van Europe by People trokken een divers en vaak nieuw publiek waaronder basisscholieren, studenten, ondernemers, ambtenaren, EU-professionals en toeristen. Het event ZEUS OP DE DAM, een Europese bull-ride, zorgde voor een grote toestroom aan toeristen uit heel Europa.

FabCity

Het laboratorium voor de duurzame stad van de toekomst op de Kop van Java eiland is in vele opzichten succesvol geweest. 400 studenten uit Amsterdam, Nederland en heel Europa – van kunstacademies, hogescholen en technische universiteiten – hebben onderzoek gedaan naar tien urgente opgaven in de stad; van het voedsel- en afvalvraagstuk in het Arena-gebied en huisvesting voor vluchtelingen tot de opgave van circulariteit in Buiksloterham en lokale energieopwekking. Ook hebben zij op FabCity meegewerkt aan de ultieme opgave van zelfvoorzienendheid, zowel op het niveau van de woning als ook van een stedelijk gebied of een wijk.

Bedrijven als Heijmans, Alliander, Waternet, Kadaster, BMW, AEB, Eneco en DuraVermeer hebben zich verbonden met start-ups en initiatieven als Hemp Collective, Academie van Bouwkunde, WikkelHouse, FinchBuildings, StoneCycling met hun Truetalker, SustainerHomes en CycleSpace. Bouwbedrijf BAM en architect JanJaap Ruijssenaars hadden met hun 3D Builder op FabCity een wereldpremière en vanuit de werkplaats van Makerversity werd van afval petflessen de 3D Plastic Madonna geprint.

Meer dan 50.000 bezoekers hebben FabCity bezocht en meegedaan aan meer dan 400 workshops, rondleidingen en lezingen. Ruim 2.000 kinderen deden mee aan het educatieve programma Maak de stad van de toekomst. In de New Democracy Dome kwamen dagelijks Europese jongeren samen om met elkaar in gesprek te gaan over de hedendaagse praktijk van democratie en om nieuwe vormen van besluitvorming te ontwerpen. Gascoland produceerde biogas van afvalbrood en bakte met koks uit de Kolenkitbuurt in Amsterdam iedere dag brood uit diverse culturen. In CycleSpace vond de jaarlijkse CycleHack plaats en werd de eerste Bicycle Mayor van de wereld verkozen. FabCity was ook het podium voor succesvolle voorstellingen van het Holland Festival (De komst van Xia van Wunderbaum) en het Over het IJ Festival. FabCity krijgt op verschillende manieren een vervolg; er is interesse vanuit Almere, Eindhoven en Freibourg en voor Amsterdam wordt gewerkt aan een vervolg in de vorm van een MakersVillage.

The Wall

Langs The Wall zijn een aantal kunstprojecten gerealiseerd. David Bade maakte zijn installatie Frieze of our Time en Dina Danish haar Seven Easy Blank Wall Solutions. De New Europeans hebben op creatieve en vernieuwende wijze hun visie op Europa in woord en beeld gevat met onder andere de projecten Goddess Europa, A Paper Monument for the Paperless en Hortus Europa. Gedurende het half jaar EU-voorzitterschap lieten achtereenvolgens de fotografen Robin de Puy, Raimond Wouda, Henk Wildschut en illustrator Paul Faassen hun verbeelding van Europa zien. In totaal werden vijf exposities, vijfenveertig interventies, tien events, een online platform met achtentwintig weblogs (neweuropeans.org), zeven kunstinstallaties en één kleurboek gerealiseerd.

On Stage en Brussels

In het On Stage programma (met meer dan vijfentachtig voorstellingen), reflecteerden kunstenaars elk op hun eigen manier op hedendaags en toekomstig Europa – in woorden, beelden, spel, dans en muziek. Absoluut hoogtepunt was de voorstelling In Search of Europe van Lucas de Man die maar liefst dertig keer uitgevoerd is in Nederland, België, Londen, Boekarest, Stockholm en Istanbul. Het uitgebreide programma in Brussel met meer dan 50 filmfestivals, exposities, voorstellingen, concerten, lezingen en interventies zijn goed bezocht. Het uitwisselings-programma tussen Ancienne Belgique en De Melkweg leverde uitverkochte zalen op en de tentoonstellingen kregen behalve in Bozar, ook in De Markten en tijdens Brussels ArtFair bij Poppositions, tienduizenden bezoekers en lovende kritieken.

Cultureel intendanten

  • Marjo van Schaik is zelfstandig cultureel strategisch adviseur en project manager.
  • Egbert Fransen is directeur van het cultureel platform Pakhuis de Zwijger.
  • Frans de Vries is directeur van cultureel evenementenbureau De Vries Producties.