Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme

Confrontatie tussen dansen in vrijheid en leven in angst

Dit gebeurde er op de Dag van de Dans in de voetgangerszone in het centrum van Brussel.
Comment

Brussel centrum, Anspach: de straat die tot voor kort altijd vol auto’s was, werd nu bevolkt door drommen slenterend zaterdag winkel publiek. Opeens begon er iemand te dansen, als op afspraak weken de mensen uiteen en al snel vormde zich een kring. Daaruit kwam nog een danser naar voren die een dansend gevecht leek aan te gaan met de ander. Er kwamen meer dansers uit de kring en ze gaven een spannende straat voorstelling. Een jongen met het welbekende ‘Marokkaanse uiterlijk” naast me heeft gehoord dat dit danse contemporaine is.

Hij vraagt me wat dit is, hij vindt het geweldig en ongelooflijk dat hij nog nooit eerder zoiets heeft gezien. Plots komt er een vrouw naar voren die woest een bierblikje over de dansers uit gooit. Door het publiek gaat een golf van verontwaardiging. De mannen, professionals, dansen door. Even later klinken er sirenes en van alle kanten komen politie auto’s aan met zwaailichten.

Dit is leven in de vrijheid van beweging en in de benauwdheid van angst. Na een korte onderbreking hervatten de dansers hun performance. De dansers pakken het weer op alsof er niets is gebeurd, maar nu is alles anders: er staan zwaailichten, er is dreiging en er is dans.