Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme
FabCity Campus

Calais: Welcome to the Jungle

Thursday 5 May 2016, 8.00 pm
Thu 5 May 2016, 20.00
New Democracy Dome
Comment

On Liberation Day, Beeld voor Beeld, Netwerk Democracy en Framer Framed will organize the world premiere of the documentary 'Calais: Welcome to the jungle' by Teun Voeten and Maaike Engels. Afterwards, there will be a conversation with the makers. The screening will take place the Dome of Netwerk Democracy at FabCity.

Over de film

Oorlogsfotograaf/cultureel antropoloog Teun Voeten en cineaste/videokunstenaar Maaike Engels werkten vanaf september 2015 in de Jungle van Calais, het chaotische vluchtelingenkamp waar duizenden migranten in schrijnende omstandigheden zijn gestrand, 30 kilometer voor het einddoel Engeland.

The good, the bad and the ugly

Afgelopen februari werd de bidonville door de autoriteiten ontmanteld. ’Calais, Welcome to the Jungle’ is een confronterende documentaire waar vluchtelingen niet enkel als slachtoffers in beeld worden gebracht. De reportage toont ‘The good, the bad and the ugly’ en is kritsch ten opzichte van zowel de hulpverlening, de media, vluchtelingen, autoriteiten als de migratiepolitiek van de Europa. Cultuurpersbureau omschreef de film als ‘een ontluisterend document van een catastrofale clusterfuck aan het kanaal, meeslepend en bij bij vlagen zwartgallig en hilarisch.

Screenshot Calais: Welcome to the Jungle

Screenshot Calais: Welcome to the Jungle

Aanmelden

Door gelimiteerde plaatsen is aanmelden voor de film verplicht, dit kan via kim@netdem.nl

Vrijheidsmaaltijd vooraf

Voorafgaand aan de screening vindt er een vrijheidsmaaltijd plaats. De Syrische maaltijd wordt verzorgd door koks van de noodopvanglocatie Heumensoord in samenwerking met collectief eetcafé De Plak uit Nijmegen. De vrijheidsmaaltijd staat in het teken van toenadering zoeken, van vluchteling tot niet-vluchteling, van mens tot mens. Deelname aan de maaltijd is op uitnodiging.

Dit evenement maakt onderdeel uit van 4 en 5 mei en het Ongekend Bijzonder festival.