Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme
Brussels

Opening Art at European Parliament

Thursday 14 Jan 2016, 1.00 pm
Thu 14 Jan 2016, 13.00
European Parliament
Comment

The temporary Presidency exhibition in the European Parliament is a combination of Dutch art pieces from the permanent collection of the EP and art pieces from the Dutch ministry of Foreign affairs. All the pieces from the EP are portraits, as portraits are the main theme of the exhibition. People are the focus of attention of the exhibition ‘Europe by People’ as this theme is also used at the ‘Marine ground’, the area were all Presidency meetings in the Netherlands take place.

The exhibition constitutes to a nice distribution of pieces from the EP en pieces from the Dutch Ministry of Foreign Affairs (MFA). In addition, an object from the Dutch embassy in Brussels is included. By including five winning pictures of the five most recent editions of the Dutch National Portrait-price, the exhibition as a whole has become a bit more contemporary. 

You can join the opening by RSVP: art@ep.europa.eu


De tijdelijke tentoonstelling van het voorzitterschap in het Europees Parlement bestaat uit een combinatie van de Nederlandse kunstwerken die zich bevinden in de collectie van het Europees Parlement en zijn gecombineerd met kunstwerken uit de collectie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De kunstwerken die uit de collectie van het Europees Parlement geselecteerd zijn, zijn allemaal portretten. Dit is de centrale thematiek van de tentoonstelling. De mens staat hierin centraal, of te wel: ‘Europe by People’.  Dezelfde thematiek wordt ook gehanteerd op de vergaderlocatie voor het voorzitterschap in Nederland.

Het is een mooie verdeling tussen kunstwerken uit de collectie van het Europees Parlement en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarbij het aardig is dat er ook nog een object afkomstig is uit de ambassade in Brussel. Het tonen van de vijf winnaars van de Nationale Portretprijs geeft het geheel ook iets actueels.

U kunt aanwezig zijn bij de opening door RSVP: art@ep.europa.eu