Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme
FabCity Campus

Lancering Transparant Nederland

Friday 13 May 2016, 2.30 pm
Fri 13 May 2016, 14.30
Comment

In de Democracy Dome op de Fabcity Campus vindt op vrijdagmiddag 13 mei de lancering van Transparant Nederland plaats. Transparant Nederland bevordert de beschikbaarheid en vindbaarheid van open onafhankelijke informatie en bevordert de interpretatie van die informatie op een 21ste eeuwse manier om het vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en bestuurders te vergroten.

Burgers hebben vertrouwen in het democratische bestel, maar het vertrouwen in politici, politieke partijen, bestuurders en toezichthouders staat onder druk.

Voorstanders van transparantie claimen dat onze democratie gebaat is bij meer transparantie. Transparantie is cruciaal voor het behoud van de rechtstaat en de weerbaarheid van onze democratie. In onze informatiesamenleving beschikken we over de middelen om meer betrokkenheid te faciliteren.

Tijdens deze middag zullen we ons hardop afvragen hoe essentieel transparantie is in deze tijd waarin het vertrouwen in politiek terugloopt. Zorgen initiatieven als de Panama Papers, Wikileaks, de Snowden-files juist voor nog minder vertrouwen van burgers in onze bestuurders? Of zullen dergelijke initiatieven juist bijdragen aan het vergroten van de transparantie?

Teun Gautier, Henriette Prast en Mieke van Heesewijk zullen reflecteren op deze vragen. De moderatie is in handen van Marleen Stikker.

Deze middag wordt georganiseerd door Netwerk Democratie, Waag Society, Pakhuis de Zwijger en We Are Data.

Wanneer:  Vrijdag 13 mei 2016, 14.30 tot 19:00.

Waar: FabCity Campus, Democracy Dome, Java-eiland, Amsterdam.

Registratie: Waag Society

Gerelateerde projecten: Transparant Nederland

Lab: Future Internet Lab