Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme
FabCity Campus

De Terugkeer van het Prikkeldraad

Saturday 18 June 2016, 3.00 pm
Sat 18 June 2016, 15.00
New Democracy Dome
Comment

Twee mannen, twee hekken. De één brak in 1989 het Ijzeren Gordijn af, de ander moet met lede ogen toezien hoe een nieuw hek Europa weer op slot doet. Bij Uitgeverij Fosfor verschijnt de nieuwste multimediale longread van de makers van het Iron Curtain Project. Op 18 juni in de Dome van Netwerk Democratie wordt hij gepresenteerd aan de hand van film en een speciaal geschreven theaterstuk.

The Iron Curtain Project

Hongarije was in 1989 het eerste land dat het IJzeren Gordijn openbrak. Een generatie later is Hongarije het eerste Europese land dat zich opnieuw afsluit met een hek. Ditmaal is het niet een hek om mense­­­n binnen, maar om mensen buiten te houden en steeds meer landen volgen het voorbeeld van Hongarije. De Terugkeer van het Prikkeldraad is een multimediaal verhaal over twee mannen in de periferie die zich plots en onbedoeld in het brandpunt van de geschiedenis bevinden.

Arpád Bella was grenswachter in 1989 toen de eerste gaten in het Ijzeren Gordijn vielen. Hij mócht zijn dienstwapen gebruiken toen vluchtelingen uit de DDR probeerden via Hongarije West-Europa te bereiken. Zesentwintig jaar later waant burgemeester Robert Molnár van het grensdorpje Kübekháza zich een roepende in de woestijn. Met lede ogen moet hij aanzien hoe niet alleen zijn dorp en zijn land, maar heel Europa zich verschanst achter een fonkelnieuw hek dat ongewenste vluchtelingen moet buitenhouden.

Het Iron Curtain Project onderzoekt hoe het Ijzeren Gordijn nog steeds en weer een rol speelt in de hoofden van Europeanen. Het is een multimediaal project met online verhalen en ‘offline’ evenementen.

Meer informatie

Het Iron Curtain Project is een productie van journalistencollectief Bureau Boven en uitgeverij Autres Directions. De longread wordt gepubliceerd in samenwerking met Uitgeverij Fosfor.

www.ironcurtainproject.eu | www.bureauboven.com | www.autresdirections.nl | www.fosfor.nl

Mail: info@bureauboven.com
Volg ons op Facebook en Twitter (@IRNCRTNPRJCT)