Watch these programmes in our livestream

No upcoming programmes

 
toggle menu
The future of everyday living
EU2016 arts & design programme
FabCity Campus

Circular Design Challenge

Gratis, maar reservering extern
Friday 10 June 2016, 2.00 pm
Fri 10 June 2016, 14.00
Learning Lab
Comment

Met de Circular Design Challenge laten ontwerpstudenten de toekomst zien van consumentenproducten in een circulaire economie. Het werk van alle deelnemers wordt ingezet om de steeds grotere groep mensen te inspireren die de ontwikkeling naar een circulaire economie wil versnellen.

Om het startschot van de challenge te geven en andere te inspireren zal de middag in het teken van circulair ontwerpen. Het event is ook bedoeld voor niet-deelnemende studenten en inschrijven voor het kick-off event kan via Facebook.

Tijdens het event worden een aantal inspirerende lezingen gegeven over ontwerpen voor een circulaire economie. Allereerst zal Pieter van Os (Reversed Concepts) de resultaten en geleerde lessen van de cases presenteren zodat de studenten weten wat ze te wachten staat. Vervolgens gaat Ruud Balkenende, prof. van Circular Product Design (TU Delft), in gaan op ‘Design for Recycling’ en zal dit toelichten met enkele interessante voorbeelden.

Vervolgens worden verschillende producten uit elkaar gehaald in een ‘tear-down’ sessie. Hierdoor wordt inzicht gekregen hoe je producten beter kunt ontworpen zodat ze langer mee gaan, gemakkelijk gerepareerd kunnen worden en je de onderdelen na gebruik goed kunt recyclen. De sessie zal begeleid worden door Bas Flipsen, onderzoeker bij ifixit en tevens docent bij Industrieel Ontwerpen (TU Delft).

Het event wordt in samenwerking met FabCity en Open Source Circular Economy days georganiseerd. FabCity is een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam en bestaat uit zo’n vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. De Open Source Circular Economy days is een open event wat wereldwijd gedeeld wordt om ideeën en oplossingen uit te wisselen voor een Open Source Circulaire Economie.

De Circular Design Challenge is onderdeel van CIRCO – creating business through circular design. CIRCO versnelt de ontwikkeling naar een circulaire economie, met design als motor. In CIRCO werken bedrijven en ontwerpers samen aan concrete circulaire business en delen ze nieuwe kennis en inspiratie in events en online via circulairondernemen.nl.

Aanmelden

Inschrijven voor 1 juni aanstaande is verplicht voor deelname aan dit programma.

 

Programma

14:00 - Introductie – Ivo Salters
14:15 - Lezing ‘Lessons learned Circular Design Cases’ – Pieter van Os
15:00 - Lezing ‘Closing the loop’ – Ruud Balkenende
15:45 - Pauze
16:00 - Tear down sessie – Bas Flipsen
17:30 - Wrap-up – Ivo Salters
Free admission
Friday 10 June 2016, 2.00 pm
Learning Lab